Du er her: 
søndag06sep2020

Koncert

søndag06sep2020 kl. 16:00 - 18:00


Peter Heise og Robert Schumann

Det siges om Peter Heises musik, at den har international kvalitet, og at havde han skrevet musik til tyske tekster, ville han sandsynligvis være blevet verdensberømt. Ved denne koncert tester vi påstanden og sætter Heises sangcyklus Farlige Drømme overfor én af de største, Schumanns Dichterliebe.

I efteråret 1852 drog Peter Heise med offentlig støtte på studieophold til Leipzig. Opholdet strakte sig til foråret 1853 og betød nye indtryk og impulser her hvor Mendelssohn og Gade havde virket. I livlige breve til vennekredsen i København fortæller Peter Heise om sin begejstring for Bach, Mozart, Beethoven, Schubert og - som noget nyt for Peter Heise - Schumann.

Farlige Drømme indeholder seks sange med tekster af Holger Drachmann, som blev komponeret i årene 1877-78. Teksterne er taget fra Drachmanns roman Tannhäuser, hvor temaet er ´den splittede kunstners sind mellem kærlighed og død´. Et brev fra Drachmann til Heise vidner om, at de har været i dialog omkring kompositionen.

Sangene er karakteriseret ved dynamisk ekspressivitet og et dominerende klaverakkompagnement, som peger fremad mod de kommende årtiers store orkestrale liedkompositioner i europæisk musikhistorie.
Schumann skrev Dichterliebe i 1840 til tekster af Heinrich Heine. Schumann udvalgte først 20 af de i alt 65 tekster der er i digtsamlingen Buch der Lieder, og 16 af disse endte med at udgøre det tekstlige grundlag for sangcyklussen. Det år skrev Schumann over 130 Lieder og Dichterliebe blev skrevet i løbet af en uge. Klaveret spiller en stor rolle og har en medfortællende og kommenterende rolle.

Det er tenor Brian Stenger Poulsen, der synger. Indtil 31. juli i år var Brian den ene af Sct. Peders kirkes organister. Han akkompagneres af  Kristian Giver på klaver. Kristian Giver tog sin klaveruddannelse i Aarhus og er dobbelt modtager af Jacob Gades Legat. Han er koncertaktiv i ind- og udland, som solist og som akkompagnatør. Kristian er til daglig klaverlærer ved Århus Musikskole og Vestervig Kirkemusikskole samt organist ved Todbjerg og Mejlby kirker. Det var her samarbejdet mellem Kristian og Brian begyndte tilbage i 1998, Da Bran var kirkesanger i Todbjerg og Mejlby Kirker.
Gratis adgang